Tara Turcia

Capitala: Ankara  
Suprafata: 783 562 km²
Populatie: 77 804 000 locuitori
Valuta: 1 lira turceasca(TRY) 1TRY=100 kurusi
Limba: Turca
Viza: Viza este necesara
Tensiune: 220 V  

Alanya

Antalya

Un oras vechi, plaje frumoase si portul pitoresc

Informatii Generale

Antalya:
Antalya este un oras in sudul Turciei, situat la poalele Mtilor Taurus, pe litoralul Marii Mediterane. Are o populatie (impreuna cu suburbiile) de cca 700 mii de locuitori. In timpul Imperiului Bizantin orasul a crescut rapid si a devenit sediul unei episcopii. Antalya trece de mai multi ani sub conducerea a mai multor natiuni: persi, venetieni si genovezi dupa includerea sa in Imperiul Otoman. Este centru administrativ al provinciei cu acelasi nume si una din cele mai importante statiuni de pe litoralul mediteranean (fiind supranumita si capitala „Rivierei turcesti”). Printre obiectivele turistice majore se numara Muzeul regional al Antalyei (cu o bogata colectie arheologica), cartierul vechi al orasului, numit Kaleici, unde se afla portile imparatului Hadrian (sec. II), muzeul Kaleci (in incinta fostei biserici ortodoxe Sf.Gheorghe), mai multe moschei din perioada otomana, printre care si ruinele moscheii Korkut construita in secolul al II-lea ca si templu roman, transformat ulterior in biserica crestina si apoi, in secolul al XV-lea, in moschee s.a. Este un important port si aeroport international.

Antalya are o istorie bogata. Statiunile turistice va pot oferi o vacanta interesanta. Este cel mai important oras de pe Riviera Turca fiind si port maritim international. Aproape de port exista o epava a unei nave franceze scufundata in 1942 in aceasta regiune.  Se organizeaza excursii de scufundare pentru a descoperi “comorile pierdute”. Antalya mai este faimoasa pentru activitatile de agremet care inclu parcul acvatic, multe cluburi si terenuri de tenis, calarie. In zona se organizeaza safari cu jeep-uri, canoe si rafting. Muntii Taurus sunt ideali pentru alpinism si trekking.

Lara – este considerata o suburbie a orasului Antalya si este situata la 12km de centrul orasului. Locatia este foarte pitoreasca, cu panorame de neuitat ceea ce transforma acest loc intr-unul unic si special.

Bucatarie

Bucataria turceasca este foarte variata in functie de regiune in ciuda multor traditii. Bucataria traditionala din coasta Marii Egee este diferita desi asemanatoare cu tipurile de mancare din regiunea de sud-est, diferentele mai mari se pot semnala in centrul tarii si la est.

Bucataria turceasca este un fel de mostenire de mancaruri din bucataria otomana. Se crede ca inceputurile dateaza din secolul 17 cand palatul sultanului avea o bucatarie in jur de 1300 de servitori si sute de bucatari - cei mai buni maestri in arta culinara din lume. Din cauza culturii de expansiune a Imperiului Otoman, multe din preparatele turcesti au fost cunoscute in tari din Balcani, Europa Centrala si Orientul Mijlociu. Schimbul cultural si impartasirea de traditii culturale a avut loc in ambele directii astfel incat bucataria turceasca este in vremurile actuale imbogatita cu traditiile grecesti spre exemplu. In orasele litoral exista o puternica influenta din bucataria mediterana bogata in legume si condimente aromatice. Totusi in ciuda diverselor influente culturale, preparatele din bucataria turceasca nu este complicata si se bazeaza pe combinatii de arome simple. Baza bucatariei este carnea proaspata - de obicei, miel sau oaie, fructe si legume proaspete sau condimente aromatice:  piper, chili, menta proaspete sau patrunjel, alte condimente precum scortisoara. Cel mai popular tip de mancare turcesc raspandit in multe tari este kababul. Pe litoralul turcesc se gasesc multe tipuri de mancare bazate pe fructe de mare iar zonele de munte sunt faimoase pentru branza, carne de miel si legume. Cel mai popular tip de mancare mentionat anterior, kebabul, este de obicei carne de miel feliata in lipie, servita in cea mai mare parte alaturi de legume sau salate. Un mic jejun turcesc este constituit din paine, produse lactate sub forma de braza de oaie (Beyaz peynir) sau miere galbena (Casar) ulei de masline si uneori legume. Aperitivele turcesti sunt in mare parte salate cu legume proaspete, legume la cuptor cu branza si prajituri lahmacun. Exista supe tipice servite ca aperitiv mic sau primul fel - populara in Polonia supa de rosii. Alte tipuri de supe renumite sunt supele de peste - Balik si supa de mazare verde - bezelye. Cina se bazeaza pe carne cu orez si legume. O combinatie interesanta este orezul fiert cu carne de miel in bulion, scotisoara si fistic. Un alt tip de mancare din carne sunt perisoarele Kofta servite cu legume si paine, orez sau cartofi. In ciuda varietatii de preparate din carne, legumele si tocanele sunt foarte populare. Alte ingrediente importante de feluri de mancare sunt rosii, ardei, dovlecei, castraveti si masline.

Bucataria turceasca este, de asemenea, renumita pentru dulciuri, halvaua cu susan se produce in cantitati mari si prin influentele balcanice au aparut halvaua cu nuci, halvaua cu fructe uscate si miere. La acestea se adauga prajituri produse in patiserie.  Se mai intalnesc de asemenea diverse sortimente de jeleu. Bautura nationala consumata in cantitati mari este Cay - ceai negru indulcit.

Raki este iarasi o bautura populara numit de asemenea si "lapte de leu" din cauza culorii sale albe si indulcirii cu apa. Raki este o bautura care contine un grad ridicat de alcool. Se obtine in primul rand din struguri, prin metoda distilarii. In alte regiuni, raki se poate obtine si din diferite fructe precum smochine sau prune. Bauturii i se adauga si o cantitate de anason, planta aromatica ce-i confera diferite proprietati. Raki este transparent si are un gust si o aroma foarte placute. Aceasta bautura se poate consuma pura sau in combinatie cu apa, dupa cum cere traditia. Adaugarea apei face ca bautura sa devina albicioasa datorita anasonului. In aceasta situatie, raki mai este denumit lapte de leu, fiind o bautura de culoare alba pentru barbatii cei curajosi. Raki are proprietati asemanatoare altor bauturi existente in regiunile mediteraneene sau balcanice, precum uzo sau mastica. Procesul de obtinere este dificil si de aceea, inainte, orice familie care producea raki avea in casa un maestru al acestei bauturi. Numai el cunostea bine cantitatea ingredientelor necesare unui raki veritabil.

Traditii

O practica comuna este de a lasa bacsis pentru fiecare lucru bine facut - in special la chelner sau femeia de servici in cadrul hotelului. Valoarea bacsisului este la 10 - 15% din servicii. Exceptie de la acesta regula fac soferii de taxi.

Inainte de a intra in moschee, trebuie sa scoateti intotdeauna pantofii Dumneavoastra, sa ingenuncheati credincios si sa atingeti fruntea de covor. Cu toate acestea in cazul inc are nu exista un covor pentru a pasi incaltat. Intrand in moschee precum si alte obiecte de cult de diferite religii, aveti nevoie de haine care sa va acopere bratele si genunchii. La intrare in unele moschei se poate inchiria o mantie care poate ascunde hainele nepotrivite. Ziua sfanta pentru musulmani este considerata ziua de vineri iar in aceasta zi vizitele in locasurile sfinte nu sunt binevenite. Avand in vedere dominatia Islamului in Turcia, turistii trebuie sa se conformeze unor practici locali. In timpul Ramadanului, musulmanii tin post pe toata durata zilei si nu au voie sa manance in locuri publice. Mancatul in locuri publice nu este indicat in acesta perioada ci se recomanda interiorul unui restaurant. Cele mai multe restaurante sunt totusi inchise pana la apusul soarelui. In Turcia, precum si in tarile arabe, exista obiceiul de negoiere care faca parte din traditie, mai ales in bazaruri.

Vacante active

Imprejurimile Antalyei sunt renumite pentru conditiile de care beneficiaza turistii in vederea practicarii sporturilor precum snorkeling si scufundari. In zona exista baze sportive in cadrul carora activeaza diferite scoli pentu practicarea sporturilor maritime. O plimbare de "croaziera" combinata cu scufundari in golfuri accesibile doar cu vasul poate fi solutia ideala pentru turistii care aleg Antalya ca si destinatie de concediu.

Refelexiile puternice ale soarelui in perioada estivala redau claritatea lumii subacvatice. Astfel creste vizibilitatea vechilor epave scufundate si a grotelor care ascund comori de mii de ani, motiv pentru care turistii simt atractivitatea acestui sport si sunt incurajati sa-l experiementeze.

Regiunea ofera tusristilor posibilitatea de a experimenta in plus: activitati de Safari cu masini de teren, ture de rafting si kaiaking, iar Muntii Taurus din apropiere sunt ideali pentru escalada, alpinism si ture de trekking.

Excursii optionale

Phaselis - este o veche asezare Lyciana de coasta, recunoscuta si faimoasa pe vremuri pentru esentele de trandafiri. Orasul a fost construit de catre colonistii din Rodos, primele asezari fiind atestate in izvoare scrise in anul 700 I.Hr. Orasul este asezat intre trei golfuri pitoresti, care in zilele noastre au devenit porturi maritime.

Limyra - este o veche asezare avand primele atestari in secolul IV I.Hr. Fondatorul de baza este consideract Pericle, al carui mormant se afla pe un deal din apropiere, cu vedere spre oras. Aici puteti gasi si mausoleul lui Augustus - nepotul lui  Gaius Iulius Caesar - carea avea sa devina Imparat dar a fost ucis in acest loc. De asemenea, daca va aflati in zona merita dmirata si arhitectura manastirilor bizantine.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

Termessos - un oras situat la aproximativ 34 km de Antalya, in Muntii Taurus, ale carui fortificatii au fost distruse de catre Alexandru Macedon in anul 330 I.Hr. Chiar si in zilele noastre, drumul abrupt si ruinele cetatii dau o impresia de grandoare si maretie.  Orasul a fost construit in munti, la o altitudine de aproximativ 900 m deasupra nivelului marii, fiind supranumit "Cuibul Vulturului". Pe una dintre partile laterale ale asezarii se afla un cimitir cu 1000 de morminte sculptate in piatra.

Kocain Magarasi - locul in care exista cea mai mare pestera deschisa, destinata turistilor, din Turcia. In pestera se gaseste o stalactita uriasa in lungime de 633 m lungime si 35 m inaltime, motiv pentru care intreaga regiunea a devenit pe parcursul trecerii anilor o atractie turistica de succes.

Intrebari frecvente

Cand este cel mai bun moment pentru a vizita in Antalya? 

Sezonul turistic in aceasta parte a coastei incepe la jumatatea lunii aprilie si dureaza pana la mijlocul lunii octombrie. Primavara si toamna vremea este mai blanda si, in ciuda ploii ocazionale, turistii sunt incurajati sa exploreze. Cei mai multi turisti vin aici de la mijlocul lunii iunie pana la sfarsitul lunii august, atunci cand temperatura aerului depaseste 30 ° C, insa datorita brizei marii si padurilor de pin din apropiere caldura nu este atat de impovaratoare. Atunci cand porniti intr-o excursie, tineti cont de faptul ca vara temperatura creste odata cu distantarea de mare. Exista, de asemenea, asezari interesante situate in muntii inalti,unde temperaturile sunt mult mai mici.

In octombrie a avut loc in Antalya Festivalul International de Film "Golden Orange", orasul gazduind numeroase stele ale cinematografiei europene.

Care este moneda in Turcia si care sunt preturile aproximative? 

Moneda turceasca este lira turceasca (1 lira turceasca = 100 kurusi ). Puteti face plata si in euro sau dolari, dar numai in statiunile de pe litoral. In comparatie cu preturile din Romania, unele produse sunt mult mai scumpe, aar preturile difera foarte mult intre magazinele din statiuni sau hoteluri fata de preturile care pot fi gasite in bazare.

 

De unde si ce suveniruri se pot cumpara din Antalya?

Cel mai bun loc pentru a cumpara suveniruri este bazarul unde negocierea este la ordinea zilei. In top-ul vanzarilor sunt covoarele, produsele din piele si obiectele de artizanat, condimente si ornamente sculptate. Un suvenir popular este narghileaua sau "ochiul Profetului" - o amuleta ce protejeaza de privirile invidioase. Frecvent aceasta este amplasata la oglinda, la usa sau ca un element de decor. Exista multe magazine de suveniruri chiar si de-a lungul plajei.

 

Care este ora locala in vigoare in Turcia? 

In Turcia, ora locala coincide cu cea a Romaniei.

Tresc opisow dostarczana przez merlinx.

 

Cu ce te poti deplasa in Antalya?

Un mijloc de transport popular si relativ ieftin este autobuzul care asigura transportul intre statiunile turistice si orase.  Puteti, de asemenea, sa va deplasati cu taxiul, dar trebuie sa va asigurati ca aparatul de taxat este pornit(in special soferii de taxi de la aeroport obisnuiesc sa taxeze mai mult). Intrucat soferii de taxi rareori cunosc o alta limba decat limba turca, notati-va adresa si numele destinatiei la care doriti sa ajungeti.

Antalya este un nod de transport important: exista un port si un aeroport care deserveste zboruri interne si internationale. Permisul de conducere romanesc este recunoscut in Turcia. 

 

Ce plajele sunt in Antalya?

La vest de port se extinde o plaja de pietris lunga de 3 km. Pentru o mica taxa puteti inchiria sezlonguri si umbrele. In afara de plaja, coasta este accidentata. La distanta de 12 km vest fata de Antalya se afla districtul Lara, unde cele mai multe hoteluri sunt situate pe o stanca. Turistii trebuie sa coboare o serie de trepte pentru a ajunge la  plajele mici si la apa.

Care sunt restrictiile vamale in in Turcia?

Din Turcia se poate aduce pana la 200 de tigarete, 50 tigari de foi, 5 litri de vin sau alt tip de alcool.

Nu exista restrictii pentru haine, aparate foto, produse alimentare, echipament de camping, atata timp cat numarul lor sugereaza ca acestea sunt destinate pentru uz personal. Din Turcia nu pot fi exportate chiar si cele mai mici obiecte cu caracter istoric.

Informatii importante (Ministerul Afacerilor Externe)

Ambasada Romaniei in Turcia:

Adresa: Bükres Sok.No.4, 06680 Çankaya, Ankara.

Adresa Sectiei Consulare: Borazan Sok. No.7, GOP, Ankara .

Telefon ambasador: 009.0312/468.12.90.

Telefon prim - colaborator: 009.0312/468.60.05

Telefon secretariat: 009.0312/466.37.06; 009.0312/427.12.43

Telefon sectia politica: 009.0312/467.78.57

Telefon sectia cultura/invatamant/presa: 009.0312/467.71.37

Telefon sectia economica: 009.0312/428.82.90

Telefon atasat interne: 009.0312/466.06.22

Telefon atasat militar: 009.0312/427.23.22

Fax: 009.0312/427.15.30

E-mail: romanyabyk@dsl.ttmail.com; romanyabyk@dsl.ttnet.net.tr

Telefon Sectie Consulara: 009.0312/468.12.91; 009.0312/447.79.40; 009.0312/447.79.56; 009.0312/447.79.18 (intre 9:00- 18:00);

009.0312/447.79.45 (intre 18:00-9:00)

Fax Sectie Consulara: 009.0312/468.12.92

Program de lucru: luni-vineri 09:00-18:30

Website:
www.roembtr.org;
www.ankara.mae.ro;

Belek

Bodrum

Cesme

Dalaman - Fethiye

flaga

Istanbul

Kemer

Kusadasi

Marmaris

Side

Destinatii de vara

Destinatii de iarna

Turcia : Alanya , Antalya , Belek , Bodrum , Cesme , Dalaman - Fethiye , flaga , Istanbul , Kemer , Kusadasi , Marmaris , Side

Cauta regiuni Alanya , Antalya , Belek , Bodrum , Cesme , Dalaman - Fethiye , flaga , Istanbul , Kemer , Kusadasi , Marmaris , Side